23 oktober – Panelsamtal om Sveriges roll i Säkerhetsrådet


Efter intensiv kampanj har Sverige röstats in i säkerhetsrådet. Sverige sitter just nu tillsammans med de fem permanenta medlemsländerna Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA, samt nio andra icke-permanenta medlemmar.
Varför är ett svenskt medlemskap så viktigt, vilka är Sveriges möjligheter att påverka och vilka frågor är det som bör prioriteras? För att diskutera dessa frågor har vi bjudit in en panel med unik expertis och insikt i säkerhetsrådets funktion i samordningen av utrikespolitiska frågor.
_________________________________________________________________
Våra panelister:
Lena Hjelm-Wallén är före detta utrikesminister (1994-1998). Hon var aktiv i kampanjen för Sveriges plats i säkerhetsrådet 1997-1998 och utrikesminister under denna period.
Hans Corell är tidigare Undergeneralsekreterare för rättsliga frågor i FN. Hans har band annat tjänstgjort som Ambassadör vid Utrikesdepartementet och varit med och delaktig i att upprätta Internationella Brottsmålsmålsdomstolen (ICC).
Magnus Lundström är student vid Uppsala universitet och aktiv inom utrikespoliska föreningen. Magnus deltar i panelen som representant för kampanjen Stop Illegitimate Vetoes som drivs av Challenge group.
Petra Hallebrant är generalsekreterare för Svenska FN-förbundet. Hon har tidigare erfarenhet från bland annat Unicef och Rädda barnen.
Panelen kommer att modereras av Charlotta Friedner Parrat. Charlotta är forskare vid Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala Universitet.
_________________________________________________________________
(This lecture will be held in Swedish)
Datum: 23-10-2017
Time: 18:15-19:30
Plats: Hörsal 1, Ekonomikum
Entré: Gratis för medlemmar, 60 kr för icke-medlemmar.
Ett års medlemskap kan köpas på föreläsningen för 100 kr. Vi tar endast emot betalningar via Swish eller kontant.
I samarbete med Folkuniversitetet och Uppsala FN-förbund.

Share with your friends

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin