8 Dec – Slöjans plats i samhället – Iman Aldebe


Debatten om klädesplagg för muslimska kvinnor (som slöja, hijab, niqab etcetera) har i flera år varit en fråga som diskuterats. I somras blev frågan återigen omdiskuterad efter burkiniförbudet som infördes på vissa ställen i Frankrike & efter bilderna på de franska poliserna som tvingade av en kvinna hennes hijab på stranden i Nice.
Iman Aldebe – nyskapande kläddesigner vars haute couture-turbaner säljs bland annat i Paris och Dubai, samt flitig debattör i den stundtals hetsiga diskussionen om den muslimska slöjans plats i det svenska samhället, kommer till Uppsala för att prata om ämnet. På vilket sätt är hijab och niqab förenlig med feminism? Var går skiljelinjen för kvinnors fri- och rättigheter?
Iman Aldebe arbetar med att modernisera det muslimska modet och föra ut det till en bredare publik, till såväl muslimer som icke-muslimer. Hon har även designat den slöja som nu är en del av den officiella svenska polisuniformen och designat slöjor för användning inom militären, sjukvården och brandkåren. Hon har anordnat modevisningar där kvinnor bär traditionellt manliga imam-kläder och där män bär smink. Hon har även på senare tid arbetat med en kollektion helt i vitt, som syftar till att omforma de traditionella plaggen i Gulfen, där män av hävd bär vitt och kvinnor bär svart.
Datum: 08/12/2016
Tid: 18:15
Plats: Ekonomikum, Hörsal 2
Entré: Gratis för medelemmar, 60 kr för icke-medlemmar.
Bli medlem på plats! 100 kr för ett års medlemskap.
I samarbete med folkuniversitetet.

Share with your friends

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin